UIT

Hoe je stopt met piekeren

Piekeren, iedereen doet het weleens. Maar waarover pieker jij?

Om kleine dingen, of kun je van een mug een olifant maken? Zo heeft iedereen zijn eigen ding met piekeren, niemand is hetzelfde en vandaag ging ik op onderzoek uit. Hoe kun je je nou minder druk maken om kleine dingen en je concentreren op je werk? Hieronder zie je de antwoorden.

Waarover pieker je?

Het is te makkelijk om te zeggen dat je niet wilt nadenken waarover je nou piekert. Als je toch al nadenkt kun je je beter nadenken waarover je nou piekert: kun je het probleem oplossen? Is er iemand die je kunt helpen met het probleem. Zo zijn er altijd wel oplossingen voor een probleem.

Is het zinvol?

Kun jij je situatie op het moment veranderen? Dat is de vraag.. Als dat niet zo is kun je maar beter stoppen met piekeren. Als het niet zinvol is waarom maak je je dan nog zo druk?

Deal with it!

Als je eenmaal hebt geaccepteerd wat er nou eigenlijk is gebeurd ga je vanzelf minder piekeren. Probeer dus te denken: morgen is een betere dag en dan pak ik de dingen beter aan.

Schrijf het op

Ik vind het handig als ik me ergens druk om maak dat ik dan het opschrijf in een agenda of notitieblok. Zo zet ik me zorgen op papier en kan ik gewoon rustig aan me avond beginnen. Als je bijvoorbeeld iets niet durft te doen: doe het dan zonder er bij na te denken prik een datum in je agenda en ga erheen. Meestal krijg je met dit soort beslissingen geen spijt.

Ik heb wel wat beters te doen

Als het niet lukt om je gedachtes nu nog niet opzij te zetten na mijn eerste paar tips, kun je ook zo denken: ik dwing mijzelf er niet meer aan te denken, of ik leg me zorgen bij een ander. En het komt natuurlijk goed!

Denk aan iets anders

Je kunt natuurlijk in die visuele cirkel blijven zitten maar heeft het nut? Probeer dus aan iets positief te denken, waar was je laatst trots op jezelf? Wat heb ik al bereikt? Zo denk je niet alleen positiever maar je gaat dan ook echt positief in het leven staan. Je kunt veel meer dan je denkt dus ga ervoor!

Zoek afleiding

Niks is zo leuk om een avondje voor jezelf te hebben, zo vind ik het heerlijk om onderuit te liggen en mijn favorieten serie Pretty Little Liars te kijken met iets lekkers thee met iets zoets. Zo knap ik helemaal op en denk ik niet meer aan iets anders. Bovendien kun je zo de volgende dag beter concentreren! Ook is het leuk om iets met je vrienden of familie te doen even afleiding werkt altijd.

Denk niet alleen aan jezelf

Tja wij vrouwen zijn af en toe ingewikkeld. Maar ja, af en toe willen wij zelfmedelijden creëeren we houden er gewoon van, ondanks we zeggen van niet.  Denk dus niet alleen aan jezelf, en vraag ook weleens hoe het met een ander gaat vind iedereen wel leuk!

Praat

Als je alleen op je kamer zit te piekeren weet niemand natuurlijk hoe het nou echt met je gaat. Gaat het even niet goed, of is er wat aan de hand; zoek professionele hulp ik kan het iedereen aanbevelen. En nee het is totaal niet gek, in America wordt je zelfs gek verklaard als je nog nooit geen psychologe hebt gezien. Tja, zo zie je maar!

fotografie @ frerella.blog en stockfotos @ unsplash

Mellanie

Ik ben ik.

Laat een reactie achter. E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

site design by me
@ frerella.blog
error: Alert: Content selection is disabled!!