UIT

Hoe leer je je eigen grenzen stellen

Je eigen grenzen leren kennen is heel erg moeilijk, ooit komen we op zo’n punt in het leven dat we het allemaal moeten doen.

Zelf heb ik er in het verleden moeite mee gehad dan kun je over je eigen grens gaan, en achteraf spijt krijgen. Soms is het moeilijk om je mening te geven, bijvoorbeeld als je in een moeilijke situatie zit. Toch is het belangrijk dat we samen onze grenzen leren kennen, en blijven onderhouden lees dus vooral eventjes mee.

Waarom is het zo belangrijk?

Soms is het belangrijk om je fysiek en emotioneel open te stellen, zo kan een ander je situatie beter leren begrijpen. Dit kan in een gesprek al heel belangrijk zijn, zo onderhoud je een gezonde relatie tussen de personen waarmee je communiceert. Durf NEE of JA te zeggen, zelfs tegen de personen waarvan je houdt.

Mijn persoonlijke grenzen

Als puber kon ik alleen maar JA knikken ik durfde eigenlijk totaal niet mijn mening te geven, of mij emotioneel open te stellen. Zelf heb ik ooit iets meegemaakt waarbij er over mijn grenzen is heengegaan, misschien kwam ik niet reel over, misschien durfde ik op dat moment niet NEE te zeggen ik heb altijd gedacht dat het aan mij lag. Misschien nog steeds, maar wat ik wel weet dat niemand meer over die grens mag gaan én vertel ik echt wat ik vind.

Ik weet dat ik hierin niet de enige ben, in grenzen stellen: emotioneel, mentaal, fysiek of zelfs moreel. Daarom kunnen wij dames wel wat tips gebruiken, en denk ik dat we wel wat tips kunnen gebruiken misschien ook op school. Want ik heb nooit op school of ergens anders deze tips tegengekomen, dit heb ik echt geleerd met de jaren en ik denk dat ik wel meer kan leren.

Grenzen zijn goed, omarm ze

De eerste stap is toch echt het omarmen van gezonde en goede grenzen. Welke grenzen stel je voor jezelf? Welke grenzen zorgen voor een gezonde relatie? Jij zorgt ervoor om gelukkig te zijn, om te doen en laten wat je wilt niemand anders. Hoe belangrijk zijn jou grenzen voor jou?

Wie ben je, en wat wil je?

Het is belangrijk om te weten wat je precies wilt. Je hoeft niet zelfverzekerd te zijn (ook niet zoals de instagram-chicks die de ‘perfecte leven’ hebben) om je grenzen te stellen, je hoeft niet te kijken naar een ander om je eigen leven te bepalen. Is de relatie die je op het moment hebt giftig? Is het dan niet beter om ermee te stoppen?

Ongelukkige situaties accepteren

Heeft er ooit iemand in je leven je zo ongelukkig laten voelen? Waarschijnlijk omdat diegene je grens heeft overschreden, praat erover dat helpt echt. Zelf heb ik het ook meegemaakt, je zal het waarschijnlijk in het begin moeilijk vinden om de situatie te accepteren. Je kunt er niks meer aan veranderen, het enige wat je kunt doen is het te accepteren, jezelf op te rapen en proberen door te gaan.

Jij bent belangrijk

Soms is het belangrijk om te weten, dat je het verleden niet meer kunt veranderen. Daarom is het belangrijk om te weten dat je je fouten uit het verleden niet aanpassen, weet dat je alle respect en eerlijkheid verdiend we zijn allemaal mensen en elk huisje heeft zijn X. Laat je niet gebruiken, zelfs niet voor de kleine dingen. Leer van deze fouten, ga door en leer hierdoor je grenzen kennen. Wat ga je voortaan niet meer doen? Juist.

Zorg voor jezelf

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, het ligt er ook een beetje aan in welke situatie je zit maar je moet altijd jezelf eventjes pamperen. Dit kan eten zijn, in mijn geval Sushi en daarna neem ik een heerlijke douche: maak ik mezelf op, smeer mezelf in en maak even een paar mooie foto’s voor Instagram. Leuk om daarna ook nog eens een aantal complimenten te krijgen, want.. je bent het echt waard en vergeet ook niet je er ook komt. No matter what.

Wees eerlijk en oprecht

Als je echt iets niet wilt doen, doe je het niet zo makkelijk is het. Sommige mensen kunnen niet tegen een NEE maar dat zullen ze dan maar moeten accepteren. Zolang je eerlijk en oprecht bent, komt het helemaal goed ook met jou! Misschien heeft u iets meer tijd nodig, tijd om jezelf te accepteren, willen wat je wilt. Zodra je dit weet valt alles op zijn plek.

fotografie @ frerella.blog en stockfotos @ unsplash

Mellanie

Ik ben ik.

Laat een reactie achter. E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

site design by me
@ frerella.blog
error: Alert: Content selection is disabled!!