UIT

Hoe onderdruk je je angsten

Angsten: ik weet er alles van.. Zelf heb ik dagelijks last van Paniekaanvallen, Dwangneurose en PTSS*. Genoeg angsten dus.

Nu ik een tijdje bezig ben met een psychologe ga ik eindelijk weer meer naar buiten. Natuurlijk met vallen en opstaan, maar ik doe het wel. Nu ik in me angsten me wat meer aan het verdiepen ben, vroeg ik mezelf af? Hoe onderdruk ik mijn eigen angsten op het moment..

Uitleg angsten:

  • Wat is Dwangneurose? een obsessie met dwangklachten zoals dwanghandelingen.
  • Wat is PTSS? PTSS betekend Post Traumatische stress stoornis. Je kent het wel van de mensen die in het leger hebben gezeten, je hebt een trauma meegemaakt waarnaar je jezelf opsluit en continu aan die ’trauma’ denkt overdag en in je slaap.
  • Wat zijn Paniekaanvallen? Paniekaanvallen gaat samen met Hyperventilatie. Je ziet zwart voor je ogen, en wilt zo snel mogelijk naar huis. Je krijgt het benauwd en denkt dat je gaat flauwvallen (zo voel je je daadwerkelijk ook, alleen dan een aantal minuten).

Hoe ga ikzelf met mijn angst om?

Ik hoop dat ik mijn angsten iets meer heb verduidelijkt, nu terug op de angsten zelf. Wat kun je hier daadwerkelijk tegen doen? Zelf moet ik mijn leven totaal aanpassen: plannen, plannen, plannen. Ik krijg deze aanvallen bijna altijd, en weet ook altijd van tevoren dat ik het ga krijgen.

Waardoor je je in een ‘isolement’ komt en dit niet wil meemaken als je ‘ver’ van huis bent. Daarom blijf je liever thuis, en ontwijk ik mijn angsten. Toch moet je af en toe de confrontatie aangaan.

Schrijf alles op papier

Zelf hou ik altijd een notitieboekje bij, hoe het met mij gaat en ook financiën. Ik schrijf eigenlijk van alles op! Schrijf eens een keertje op papier waar je van jezelf trots bent. Als je dit zelf moeilijk vind: vraag dan aan je ouders, of vriendinnen wat ze zo leuk aan je vinden. Dit geeft je echt een boost: mijn psychologe liet mij dit doen, en zei zij wat ze van mij vond. Erg fijn!

Vooronderzoek

Als je net last hebt van je angsten, zijn de eerste jaren of maanden erg moeilijk. Je weet namelijk niet wat er met jezelf aan de hand is: hoe ga je bijvoorbeeld ermee om? Dit is essentiël dat je dit uitzoekt, neem hier de tijd voor.

Kalm blijven, en zet door

Als ik zelf een paniekaanval krijg, wil ik het liefste zo snel mogelijk weg. Als ik dit tegen mijn vriendin of familielid zeg, geeft het mij een of andere manier om toch door te blijven gaan. Als ik eenmaal ben gekalmeerd zet ik toch door.

Daarna kun je echt trots op jezelf zijn! Ik weet hoe moeilijk het is, en huilen mag. Het heeft echt tijd nodig, het klinkt lang maar ik strijd al 6 jaar. Ik heb er zelf een plekje voor gemaakt, ik weet dat ik het heb en ik weet dat nou eenmaal mijn leven is aangepast. So be it. Je hoeft niet iets te doen wat je echt niet wilt.

fotografie @ frerella.blog en stockfotos @ unsplash

Mellanie

Ik ben ik.

Laat een reactie achter. E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

site design by me
@ frerella.blog
error: Alert: Content selection is disabled!!