UIT

Hoe zorg je voor iemand die het moeilijk heeft?

Zelf heb ik een tijdje geleden een donkere periode gehad. Ik ben niet de enige, heel veel andere nederlanders hebben hier last van.

Ik vroeg mezelf af: wat doe je als je familielid of vriendin last heeft van een depressie? Hoe ga je ermee om of kunt je zelf voor die persoon wat doen? Ik heb weer voor je een paar punten op een rijtje gezet.. natuurlijk kan ik geen wonderen verrichten. Helaas, maar je kunt misschien wel iets doen om te helpen. Ik schreef een paar punten op!

De fijne momenten in het leven

Als je eigenlijk al weinig kunt doen voor die persoon, probeer dan de leuke herinneren met deze persoon op te halen. Probeer niet naar het negatieve te kijken daar heeft hij/zei totaal niks aan. Als je ziet dat deze persoon heel erg afglijd probeer dan voor te stellen om hulp te zoeken, en stel misschien dan ook voor om mee te gaan misschien vind deze persoon dat fijn. Als deze persoon je verteld dat hij/zei met rust gelaten wil worden.

Oké prima maar probeer dan op een andere manier te helpen en geef als vriendin of familielid niet op. Dit gebeurde ook met mij ze dachten dat ik totaal met rust gelaten wilde worden.. nee deze persoon wil uiteraard af en toe wel leuke dingen doen. Probeer dan ook in te spelen op die persoon; is er iets leuks wat hij/zij wil doen? Als hij of zei echt niet wil ga niet dwingen, maar ga ook niet zeggen dat je geen vriendinnen of iets wil zijn. Dit kan hij/zei alleen maar nog meer dwarszitten!

Probeer altijd jezelf te zijn

Je dierbare is depressief.. ga dan vooral niet anders doen dan anders. Blijf altijd wie je bent maakt niet uit wanneer, wat, hoe waar. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat je vooral niet moet forceren. Wat ik al eerder zei is dat je je vooral niet wijs moet laten maken om sip in een hoekje te zitten, probeer altijd vrolijk en vooral ‘normaal’ te reageren. Die persoon zal dit heel erg respecteren dat je heel veel tijd erin steekt. Dat doen dierbare toch voor elkaar?

Praat

Als je altijd jezelf bent en blijft tegenover die persoon is het goed om altijd open te zijn. Als dierbare wil je tegenover elkaar altijd je ei kwijt, als jij een geheim verteld vertel jij het dan ook? En vraag ook op een goede manier wat hij/zei dwarszit. Een depressie komt nooit vanzelf er zijn altijd aanleidingen ervoor, misschien zit hij/zei wat dwars? Als deze dierbare zegt van niet. Laat het dan even zo, wat ik altijd van mijn ouders heb geleerd is;

Wat ik hiermee bedoel is dat deze persoon er ooit nog terug op zou komen. Wordt dan vooral niet boos; waarom had je dat niet eerder verteld? en dat soort dingen want dat heeft totaal geen nut. Deze persoon zal hier vast een aanleiding voor hebben. Deze persoon vindt het vast fijn dat je open praat over alles met elkaar.

Hulp

Je dierbare is al een tijdje depressief, leuk is het totaal niet vooral als dierbare. Als deze persoon nog geen hulp heeft gezocht is daar vast een rede voor, meestal is het trots of deze persoon denkt dat het vanzelf wel over gaat.. nee helaas. Probeer op een goede manier voor te stellen aan deze persoon om hulp te zoeken, en dat je hierbij wilt helpen. En dat je altijd met elkaar kunt praten. Hulp komt niet vanzelf..

fotografie @ frerella.blog en stockfotos @ unsplash

Mellanie

Ik ben ik.

Laat een reactie achter. E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

site design by me
@ frerella.blog
error: Alert: Content selection is disabled!!