UIT

Libresse: ik beken 22 en incontinent

Ja, ik moest 1000x nadenken voordat ik dit artikel ging schrijven. Ik ben namelijk 22 en incontinent. Twee jaar geleden moest ik allemaal ‘’testen’’ ondergaan, bij de uroloog en bekkenbodemcentrum. Ik heb namelijk wat stress in mijn leven, en ik heb ermee leren leven. Maar wist je dat er ontzettend veel jongeren zijn die hier ook mee rondlopen? En gewoon zichzelf ontzettend schamen. Deze jongeren wil ik vandaag ook uit ‘’de kast’’ laten komen.

Wat is er met me aan de hand?

Ik schaam me ontzettend, nee echt. Ik verlies namelijk een paar druppels per dag! Ik heb een ‘overactieve bekkenbodem’. Ik ervaar nogal wat stress in mijn leven, ik heb dagelijks last van Paniekaanvallen en mijn PTSS. Daardoor heb ik een overactieve bekkenbodem gekregen, gelukkig is het niet heel erg maar toch is het een dingetje. De meeste mensen zeggen niet gezellig op een verjaardag wat nou echt met hun aan de hand is. En vandaag zeg ik het tegen heel Nederland, we zijn allemaal gelijk we zijn allemaal mensen. Waarom Moet iedereen zich nog schamen? Het is geen keus, iedereen krijgt in het leven zelf dingen opgelegd. Dat maakte je bent en wat je doet.

En daar bleef het niet alleen bij: ik heb Psoriasis (Eczeem) en dus ook nog sinds 2 jaartjes een overactieve bekkenbodem.

Hier ben ik voor in therapie geweest, het hielp ‘’dacht ik’’ maar nee… eigenlijk helemaal niet. Ik ga nog steeds een paar keer per dag naar de wc, en ik kan me plas niet ophouden. Daar schaam ik me totaal niet voor de mensen weten dat ook in mijn omgeving wat er aan de hand is. Maar het is niet iets wat je gezellig even verteld. Het is nogal persoonlijk, maar omdat mijn therapeute mij vertelde dat er dagelijks zoveel jongeren langs kwamen die hier ook last van hebben bedacht ik me: wat nou als ik hun schaamte ook weg kan nemen?

Het is toch eigenlijk gek dat wij in Nederland; met alles voor handen nog ons iedere dag moeten schamen om de dingen die wij doen? Heel veel Nederlanders hebben hier last van en nog moeten wij ons ‘’schamen’’. Gelukkig ben ik zo niet, laten wij dus de schaamte van iedereen weg nemen.

Samen met Libresse (Niet gesponsord, ik heb alleen de producten gekregen), wil ik graag de schaamte voorbij gaan. Als je net zoals mij af en toe urine verliest, zoek dan hulp. Misschien is er een andere oorzaak? Het is jouw gezondheid, en dat is het aller aller belangrijkste.

Overigens is het niet verstandig, maar wel een optie om ‘’normale’’ verband te gebruiken. Als je urine verliest kun je hiervoor ‘’speciale’’ verband krijgen, dit kun je zelfs vergoed krijgen. Alleen moet ik hier ook op inhaken: de kleine variant is echt té groot! Dit komt omdat meestal de ‘’ouderen’’ incontinent zijn, en niet de jongeren. Ik vindt dat hier echt wel naar gekeken mag worden, incontinentie komt niet alleen bij de oudjes voor jongeren hebben hier ook last van. Alleen schamen ze zich onwijs!

Zelf wil ik mensen inspireren, motiveren om ook net als mij zichzelf niet meer te schamen. En zeggen wat op je hart ligt waarom moeten wij ons moeten schamen iedere dag voor wat we doen of zeggen. We zijn allemaal mensen met allemaal problemen, natuurlijk is het je eigen probleem maar wat nou als we elkaar kunnen helpen? Vanaf vandaag schaam ik me niet meer voor mezelf, laten we dus elkaar helpen.

Libresse

In Nederland hebben wij het eigenlijk onwijs makkelijk: wij hebben alles voor handen. Toch schamen we ons. In de derde wereldlanden heb je maandverband niet voorhanden. Ik vindt dat we hier ook wel bij mogen stilstaan, wij kunnen hier in Nederland zelfs nog sporten tijdens onze ”periode”.

Libresse heeft mij gevraagd meer aandacht te vragen voor Red.Fit een platform waarop ze beweren dat tijdens je ”periode” in de derde fase je meer verbrand. Hierop vindt je meer informatie.

Daarom vraag ik ook jou in de reacties: Anoniem, of met Naam jouw dingetje op te schrijven: waarvoor schaam jij je? Ik hoor het heel erg graag! Het hoeft niet zoiets als mij te zijn maar ook andere dingen in het dagelijkse leven waarvoor jij je schaamt hoor ik graag! Ik daag jou graag uit.

fotografie @ frerella.blog en stockfotos @ unsplash

Mellanie

Ik ben ik.

Laat een reactie achter. E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

site design by me
@ frerella.blog
error: Alert: Content selection is disabled!!