Nee zeggen lijkt misschien eenvoudig, maar voor velen is het een uitdaging. Hoe zeg je NEE tegen vervelende personen of zelfs tegen mensen van wie je houdt? Persoonlijk vond ik het vroeger ontzettend moeilijk om NEE te zeggen. Maar met de jaren leer je dat je jezelf moet beschermen en dat je niet altijd iedereen tevreden kunt stellen. Het is tijd om je eigen grenzen te leren kennen!
Leer van Je Fouten
Het leven is als een grote school; je moet blijven leren. Je struikelt, valt en leert weer op te staan. Ook met mijn blog heb ik dat ervaren. In het begin wilde ik alles perfect doen, maar uiteindelijk kwam ik erachter dat ik trouw moest blijven aan mezelf en mijn eigen wensen. Kijk goed naar hoe anderen omgaan met hun grenzen: kun jij het beter? Wat kun je van hen leren? Iedereen maakt fouten, en daar kunnen we allemaal van leren.
Geloof in Jezelf
Als jij denkt dat iets niet goed voor je is, dan is dat genoeg reden om NEE te zeggen. Je hoeft niets te doen wat je niet wilt. Vertrouw op jezelf en je gevoel. Praat moed in jezelf in de spiegel: “JE KUNT HET!” Dit versterkt je zelfvertrouwen en helpt je om duidelijker je grenzen aan te geven.
Bedenk het Van Tevoren
Een handige tip is om van tevoren na te denken over wat je wilt zeggen. In plaats van simpelweg NEE te roepen, kun je het ook op een vriendelijke manier formuleren. Zeg bijvoorbeeld dat je er geen tijd voor hebt of dat je het simpelweg niet wilt. Door dit van tevoren te bedenken, kom je zelfverzekerder over en zeg je sneller NEE.
Psychologische Ondersteuning
Je kunt jezelf trainen in het assertief zijn. Er zijn talloze tips en oefeningen online die je kunt volgen. Mocht je behoefte hebben aan extra ondersteuning, aarzel dan niet om contact op te nemen met een psycholoog of maatschappelijk werkster. Het is volkomen normaal om hulp te zoeken, en het stigma rondom therapie is in andere landen, zoals Amerika, veel minder aanwezig. Het bezoeken van een psycholoog betekent niet dat je “gek” bent; het is juist een teken van kracht.
Probeer Het!
Het klinkt misschien simpel, maar het is echt een kwestie van oefenen. Als je het niet probeert, weet je nooit wat je kunt bereiken. Wees duidelijk naar de ander, maar probeer vriendelijk te blijven. Je hoeft niet agressief te zijn, maar wel assertief.
Durf Jij Vaak NEE te Zeggen?
Dit is een belangrijke vraag. Durf jij je grenzen aan te geven? Deel jouw ervaringen en tips in de reacties!
Esther
25 april 2016Mooi en helder stukje!
Ik geloof dat het voor ons zo lastig is om nee te zeggen omdat het niet in onze opvoeding en maatschappij niet zo gebruikelijk is: we leren om huiswerk af te maken, mee te doen aan activiteiten, je werk goed te doen. Ook als het eigenlijk over je eigen grens gaat.
Zoals je noemt komt er een bepaald punt in je leven waarin je dat nee zeggen wel zult moeten leren: zolang we geen grens aangeven, weten anderen ook niet wanneer die grens bereikt is.
Proberen is inderdaad het beste leermiddel. We denken vaak dat zodra we nee zeggen dit negatieve gevolgen met zich meebrengt, terwijl dat uiteindelijk reuze mee valt. Het verlicht juist.
Maar ondanks dat vind ook ik het blijvend lastig!
Esther
25 april 2016overigens denk ik niet alleen dat je niet gek bent als je een psychologe bezoekt, maar dat het een heel mooi onderdeel kan zijn van je persoonlijke ontwikkeling 🙂
Mellanie
25 april 2016Dat denk ik zelf ook, anders zouden wel heel veel mensen gek zijn! 🙂
Mellanie
25 april 2016Precies!