UIT

Zelf heb ik eens per jaar dat ik soms wel twee weken niet goed kan slapen.

Dat komt door mijn PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) waardoor ik pieker en echt even wakker lig voordat ik weer normaal kan slapen. Soms sta ik echt vermoeid op; maar ik probeer wel een aantal tips toe te passen waardoor ik toch eerder in slaap kan vallen. Daarom leek het mij leuk om een artikel te schrijven voor een betere nachtrust. Kijk je mee?

Wordt wakker… als je niet kunt slapen

Het klinkt misschien gek, maar als je de halve nacht loopt te piekeren gaat het slapen natuurlijk ook niet lukken. Zelf drink ik altijd thee en kijk ik zo-nu-en-dan TV (licht is wel slecht, ook telefoons) daarna wordt ik weer moe en kan ik weer normaal in slaap vallen.

De wekker

Vroeger, had ik als klein kind me wekker naast me staan met zo’n laser lampje die op het plafond de tijd en datum scheen. Ik lag toen continu wakker om naar de tijd te kijken: oh, slaap ik nog steeds niet? Eigenlijk kon ik niet slapen door mijn eigen wekker. Het gaf mij alleen maar stress, hou je wekker dus uit het zicht en niet naast je bed.

Schrijven

Als ik ergens mee zit; financiën, blog of andere privéomstandigheden schrijf ik het op in een notitieboekje. Als ik dat niet doe kan ik het niet uit mijn hoofd zetten en ga ik alleen maar piekeren. Deze tip kreeg ik ooit van een psychologe: het werkt voor mij, maar dit ligt natuurlijk voor iedereen persoonlijk. De ander gaat het liefste tekenen om zijn/haar zorgen te vergeten.

Lees een boek

Het is eigenlijk heel ouderwets om een boek te lezen; maar het lezen van een boek zorgt voor een rustig gevoel waardoor je beter gaat slapen. Lees bijvoorbeeld een half uur (voor het slapen) een boek en doe daarna het licht uit. Je zult zien dat je beter kunt slapen.

Meditatie

Als je écht niet kunt slapen is het misschien goed om meditatieoefeningen te doen. Dit kan tegenwoordig gewoon met een App op de telefoon. Ademhalingsoefeningen kan zorgen voor een rustig lichaam. Naast meditatie kun je ook ASMR-filmpjes kijken op YouTube maar niet iedereen vindt dit ‘ontspannend’.

fotografie @ frerella.blog en stockfotos @ unsplash

Mellanie

Ik ben ik.

Laat een reactie achter. E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

site design by me
@ frerella.blog
error: Alert: Content selection is disabled!!