UIT

To-do als je geslaagd bent

Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Voor mijzelf is het een tijdje geleden dat ik mijn examen heb gehaald.

Zelf ben ik 21, en ondertussen fulltime aan het bloggen. Ik kan je niks anders wensen dan het beste, en ik hoop natuurlijk dat je heel veel leuke werkervaring opdoet na maten je ouder wordt. Voor mensen die het nog niet weten: wat doe je dan? Dit artikel is dan speciaal voor jou gemaakt, om een klein beetje inspiratie op te doen. En hopelijk help ik je ook hiermee.

Doelen

Er zijn heel veel dingen die je kunt doen nadat je geslaagd bent, ik koos ervoor om na mijn VMBO naar het MBO te gaan. Helaas is het voor mij geen succes geweest, maar ik hoop het natuurlijk wel voor jou ik kan niks anders wensen dat andere mensen hun diploma’s wel halen. Voor de mensen die dit niet kunnen, en die net zoals mij in zo’n situatie hebben gezeten.. geef niet op.

Je hoeft niks

Voor sommige mensen is het MBO of het HBO geen optie en daar wil ik ook heel graag naar kijken: je hoeft niks, je mag. Mij werd er altijd gezegd dat ik naar school MOEST door mijn Boulimia in die tijd heb ik het niet gered. Voel je dan niet schuldig.. ik voelde mezelf toen onwijs schuldig dat ik me MBO niet heb afgemaakt. Nog als ik er aan denk, maar het hoeft niet praat met iemand die je vertrouwd hierover. Ik wilde dit heel graag kwijt.

Even terzijde: zelf heb ik een aantal dingen gedaan na mijn schoolperiode (ook leuke dingen!) die ik graag wil delen.. ook wil ik heel graag jou inspireren om je school wel af te maken, zoals ik al zei: voor mij was het geen optie. Maar voor de meeste jongeren wel, en die wil ik graag inspireren:

Bucketlist

Als je mijn blog al een tijdje volgt weet je dat ik onwijs veel van bucketlists hou. Je kunt er echt alles op kwijt, wil je die ene studie volgen? Schrijf het op als doel, zo geef je niet op en blijf je doorgaan tot dat je het hebt bereikt. Stel wel goede eisen.. ik krijg vaak de vraag of je dan dingen moet opschrijven die je helemaal nooit zult doen, en als je het opschrijft het ineens wel gaat doen. Dat werkt niet.. stel jezelf wel goede doelen, die ook haalbaar zijn.

Vrienden

Je zult je waarschijnlijk als puber je hierin nooooooit herkennen. Maar toch komt het heel vaak voor, je wilt je vrienden achterna dus kies jij die ene richting die je vrienden ook kiezen. Dom zul je zeggen, maar ik zelf deed het ook. Iedereen deed het wel op mijn oude school, maar het heeft nadat je geslaagd bent totaal geen nut. Het is jou leven dus kies dan ook iets wat JIJ wilt en niet wat je vrienden willen.

Vakantie

Heerlijk eindelijk vakantie… maar tijdens je vakantie is het handig om na te denken over je toekomst. Dit zeg ik omdat je tijdens je vakantie ontspannen bent, en ook helder na kunt denken. Je hoeft natuurlijk niks maar het is altijd handig om in je eentje even rustig na te denken over die ene studie. Zo wilde ik vroeger mode ontwerpster worden, ik koos uiteindelijk voor Detailhandel. Slechte keus.. ik in een drukke winkel + paniekaanvallen?! = slechte keus. Ik wist dit eigenlijk al toen ik de keus maakte, maar ik geloof er ook heel erg in dat alles op je pad komt! En alles ook zo moest lopen.

Neem de tijd

Weken voordat je afstudeert werd me al direct de keus gesteld: meld je aan voor die opleiding voordat je te laat bent.. doe het snel! Bla, Bla.. Ik meldde me al ver van tevoren aan omdat ik werd opgedrongen om het te doen. Zo maakte ik een slechte keus, dat niet alleen.. in mijn examenjaar kreeg ik last van ‘paniekaanvallen’ ik wist nog en eens wat dat was, maar ik wist wel dat ik niet in de kantine kon staan omdat ik eng werd. Ik wist dit allang, en eigenlijk had ik moeten luisteren naar mijn lichaam. Zit jij ook in zo’n geval? Praat met je decaan, of iemand van de hogere hand. Doe het, ik heb het zelf niet gedaan en achteraf heb ik er spijt van gekregen.

fotografie @ frerella.blog en stockfotos @ unsplash

Mellanie

Ik ben ik.

Laat een reactie achter. E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

site design by me
@ frerella.blog
error: Alert: Content selection is disabled!!