UIT

Zo leer je beter je grenzen aan te geven

De meeste personen zijn bang, bang om voor zichzelf uit te komen.

Zelf herken ik dit vanuit mijn puberteit: ene keer durfde ik te zeggen waarvoor ik stond en in sommige situaties durfde ik niet eens te zeggen dat ik het niet wilde. Het is belangrijk dat je dit leert, want anders kom je net zoals mij ooit in een situatie waarin je nee moet zeggen voor iets wat je niet wilt. Geef grenzen aan, hoe verlegen je ook mag zijn. Jij mag er ook zijn!

Probeer meer te weten te komen over een ander

Kijk je hoeft natuurlijk niet altijd over jezelf te hebben, want dan is de kans groot dat een ander jou egoistisch vind. Blijf ook vragen naar een ander: hoe voelt een ander zich erover. Misschien kunnen jullie het uitpraten? Misschien zijn er woorden niet gezegd, en blijven de vragen uit. Als je weet hoe een ander denkt, kun je jezelf wat beter inleven.

Toon begrip

Begrip tonen is niet dat je het eens bent met degene. “Ik begrijp dat je denkt dat ik niet met honden kan omgaan maar niks is minder waar..” Zo iets kan je zeggen.

Je doet het om diegene te vriend te houden

Oké, dit moet je dus echt niet doen.. waarom? Omdat die ander dan over jou heen kan lopen, en dat is niet de bedoeling. Zelf heb ik dit wel geleerd door de jaren heen.. Ik probeerde vrienden te vriend te houden, omdat ik dacht dat diegene wel om mij gaf. Dit was dus helemaal niet het geval en een of andere manier wist ik dit toen ook al. Probeer je horizon te verbreden, mogen ze jou niet? Ga ik toch bij een ander groepje staan.

Communicatie

Hier heb ik laatst nog een artikel over gemaakt: Communicatie zegt alles. Want zonder, of niet goed te communiceren kom je er niet uit. Je loopt dan meestal met rotgevoelens door die je kwijt wilt. Dit hoopt zich dan op: en daarna krijg je een uitbarsting. En dat moet je proberen te voorkomen.. Probeer je woorden helder te verwoorden, en ga niet direct in de aanval. Rustig praten is de oplossing.

” Je ziet er goed uit vandaag ”

Complimenten, maken een mens. Je hoeft natuurlijk niet als collega of klasgenoot te zeggen dat je iemand leuk vind, dit kan nogal dreigend overkomen. Maar je kunt in een zin een compliment verwerken. ”Daar kan ik wat mee, bedankt!”.

Je houding

Zelf liep ik een aantal jaar geleden bij een Mensendieck/Cesar Therapeute voor mijn Hyperventilatie. Maar ze lette ook op mijn houding: ze vertelde mij dat hoe je je rug hielt al vertelde hoe je op een andere persoon overkwam. Zit dus voortaan rechtop: schouders naar achteren maar probeer ze wel te ontspannen. Je houding zegt alles, hoe je overkomt op een ander. Tipje dus!

fotografie @ frerella.blog en stockfotos @ unsplash

Mellanie

Ik ben ik.

Laat een reactie achter. E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

site design by me
@ frerella.blog
error: Alert: Content selection is disabled!!